Poker – regler, historia och strategier i korthet

Poker är kortspel. Det finns många varianter av kortspel som räknas inom poker. Där har alla något element av vadslagning i sig. Spelarna måste satsa antingen pengar eller ett substitut för pengar i spelet. Pokerspelen har också gemensamma drag för att kunna räknas som ett pokerspel. Däremot kan reglerna och satsningsformerna variera mellan de olika varianterna av spelformerna. Vi vet att det är lite komplicerat, så Nätspel ska reda ut det här för er! Om ni tycker mer om rena turspel så läs exempelvis vår sida om Lotto!

Pokerregler

För att kunna spela poker måste man först lära sig reglerna. Dessa regler varierar lite beroende på vilken form av poker man spelar. Men det finns dock några allmänna regler man kan förhålla sig till och lära sig. För att kunna spela den spelform man väljer måste man kunna detaljreglerna för den formen av poker. Olika kortspelstermer man bör känna till är först siffrorna 2–10, knekt kan vara J, Q= dam, K=kung, A= ess som både kan vara högt och lågt. Andra termer är valör som har med värde att göra och färg som är beskrivning av hjärter, klöver, spader och ruter.

Spelar själv

Varje spelare spelar för sig själv. Man börjar med en uppsättning av marker, och ska under spelets gång vinna så mycket som möjligt. Ett antal givar spelas efter varandra i ett parti. Man behöver inte delta i alla givar utan kan mellan omgångarna lämna eller ansluta.

poker player looking at hand

Spelet går i givar

Spelarna satsar i varje giv, som efter avslutad satsningsrunda hamnar i en gemensam pott. Den som vinner given får potten. För att vinna ska spelaren få den bästa kortkombinationen, en bra pokerhand. Man inte spelar ut korten i poker som vid andra spel. Så det är bra att kunna spekulera olika kortkombinationers värde. Detta för att kunna satsa att få så högt som möjligt. Om en spelare har dålig kortkombination och inte kan vinna kan denna lägga sig. Detta innebär att man inte längre kan vinna potten men behöver heller inte betala mer till den. Spelare som lagt sig får inte längre satsa mer i samma giv.

Om spelaren tror att denna kommer att vinna så gäller det att få potten att växa så man vinner mycket. Detta kan göras genom att höja satsningsbeloppet. Korten som läggs på bordet är gemensamma och de som hålls i handen är privata. Privata kort kan vara öppna eller slutna. Efter ett antal givar och satsningsrundor som varierar på vilken form av poker man spelar så är spelet slut. Det kan sluta antingen på det sätt att bara en spelare är kvar och kammar hem hela potten. Eller att det är fler än en spelare kvar. Då får de ha en så kallad show down, där de visar sina kort och den som vinner får potten.

Pokerns historia

Pokerns ursprung är lite oviss och man är inte överens om vart den kom ifrån. Kortspelet har förändrats gång på gång och många människor la deras egen prägel på regler och hur det gick till.

Idag har de olika pokervarianterna blivit fastställda med fasta regler. De som finns idag är väldigt oföränderliga.

Det man vet är att kring 1500-talet s Persien fanns det ett spel som byggde på kortspel. Som dagens poker hade de olika kombinationerna olika värde i kortspelet. Dagens kortlek på 52 kort fanns inte då utan kortleken bestod då av 96 kort. Däremot fanns likheten redan där i kombinationer såsom stegar, par och färger. Det startades där och utvecklades därifrån. I Tyskland under 1700-talet finner man nästa milstolpe med kortspelet Pochspeil, samt i Frankrike med deras spel Poque. Dessa kortspels varianter sägs vara förfäder till dagens moderna variant, inte minst för de liknande namnen. När man seglade till Amerika så togs dessa spel med och var väldigt populära.

Under västern användes poker flitigt, men fick rykte som smutsigt och fult. Därav blev pokerspelandet vilande ett tag. Staten Nevada legaliserade pokerspelande år 1930. Det dåliga ryktet försvann och poker blev åter populärt. Idag spelas det flitigt tillsammans.

”Pokerboomen”

Mellan en period under åren 2003 och 2006 blev det en så kallad pokerboom. Då blev poker väldigt mycket mer populärt runt om i världen. Pokerspelen online fördubblades i storlek varje år under denna period. Det började med att Chris Moneymaker vann segern i World Series of Poker år 2003. Detta triggade boomen då han var en amatör som vunnit platsen till turneringen via en spelsajt på Poker Stars online. Vilket gav en ökning med cirka 200 spelare från föregående år. Vid evenemanget 2004 hade det tredubblats till över 2500 spelare. År 2006 fanns det 14 gånger så många fler konkurrenter jämfört mot år 2002 vid huvudeventet WSP.

Några pokerstrategier

Spela färre händer

Man får på så sätt en fördel mot lösa aggressiva spelare och slipper förlora i onödan. Reducera antalet gånger man lägger in pengar i potten om man har en dålig hand. När man har mer erfarenhet kan man börja spela fler händer. Innan dess så satsa bara pengar när man har en bra hand.

Räkna

Poker är ett väldigt matematiskt spel. Man behöver inte vara mattegeni men det kan vara bra att ha koll på korten som redan lagts och som är med i pågående giv. Detta för att kunna bedöma sin hand bättre.

Observera

Det är bra att vara uppmärksam på motspelarnas vanor och ovanor för att kunna upptäcka visst beteende vid tex dålig eller bra hand som kommer att hjälpa till vid kommande givar. Ju mer uppmärksam man är och ju mer information man samlar, desto mer kan det hjälpa en i det beslut man tar.